Hi ha molts vegetals i molt variats a Collserola, nosaltres només mostrem aquells que ens han cridat l'atenció

Cercar en aquest blog

diumenge, 6 d’abril del 2014

Aranyoner o arç negre




Sempre, en descobrir una planta, comences a trobar-la en llocs per on ja havies passat molts cops sense adonar-te de què hi era. Això és el que ens ha passat amb l'aranyoner.

L'aranyoner (Prunus espinosa) és un arbust de fulla caduca que es troba per exemple en zona de bardisses, als marges dels camps o camins, vores dels boscos o a les fondalades dels torrents.

Pel fet de ser una planta espinosa podria passar a ser una d'aquelles a tenir mania a l'hora de passar per les rieres. Les punxes es troben a les branques i de vegades no te n'adones de què hi són fins que t'agafes la branca, o bé per ajudar-te a caminar o bé per apartar-la una mica i així poder passar millor. Bé, com us podeu imaginar aquestes agulles, que no estan per molestar, protegeixen la planta dels diferents animals de l'entorn.

Segons fonts consultades, les espines, són branques de creixement limitat, per la qual cosa no només es poden ramificar, sinó que també poden fer flors. Això fa que encara estiguin més camuflades!


A començaments de la tardor els fruits ja són madurs. Són esfèrics, d'un color blau que s'ha anat enfosquint a mesura que han anat madurant. Se'ls caracteritza per tenir un gust amarg. S'utilitzen tant per fer patxaran com melmelades, i a més, també es poden assecar o confitar amb vinagre.

Segons Botanical online, tant els fruits, com les flors tenen propietats medicinals. A més la fusta es caracteritza per ser forta i resistent a la humitat.